İstanbul, Mayıs 2024 – Konuşmamız Gerek Derneği, Dünya Menstrüel Hijyen Günü’nde (28 Mayıs)
Türkiye’nin ilk menstrüel adalet elçileri programını başlattı. Bu program, Türkiye’nin 7 bölgesinden
seçilen 21 gence menstrüel adalet alanında savunuculuk ve yerel değişim için araç ve kaynaklar
sağlayarak menstrüel yoksulluğu ve tabusuna karşı mücadeleyi güçlendirmeyi amaçlıyor.
Menstrüel Yoksulluk: Türkiye’de Yaygın Bir Sorun
2014 yılından beri 28 Mayıs günü dünya genelinde kutlanan Dünya Menstrual Hijyen Günü, regl döngüsünün ortalama 28 gün olması ve regl döneminin her ay ortalama 5 gün sürmesinden dolayı belirleniyor. Her yıl 28 Mayıs günü, regl yoksulluğu ve tabusuna karşı dikkat çekmek için kutlanıyor.
Konuşmamız Gerek Derneği’nin 2022 yılında yaptığı Türkiye’nin ilk Regl Yoksulluğu Araştırması, katılımcıların % 73,6’sının menstrüel ürünleri satın alırken farklı derecelerde olmakla beraber zorluk çektiğini ortaya koydu. Bu araştırma, Türkiye’de regl yoksulluğunun ve menstrüel sağlık hakkına ulaşım zorluğunun yaygın olduğunu gösteriyor.
Menstrüel Adalet Elçileri Programı: Anlamlı Gençlik Katılımı Öne Çıkıyor
Konuşmamız Gerek Derneği, 2016 yılından beri menstrüel adalet alanındaki savunuculuk çalışmalarını sürdürüyor. Menstrüel adalet elçileri programı, derneğin bu alandaki çalışmalarının bir parçası olarak geliştirildi.
Program, Türkiye’nin 7 bölgesinden seçilen 21 gence menstrüel adalet alanında savunuculuk ve yerel değişim için araç ve kaynaklar sağlayarak menstrüel yoksulluğu ve tabusuna karşı mücadeleyi güçlendirmeyi amaçlıyor. Program kapsamında seçilen gençler, kendi topluluklarında menstrüel sağlık hakkına erişim çalışmalarında aktif rol alacak ve yerel topluluklarında menstrüel adaleti savunan liderler olacaklar.
Program Lansmanı 28 Mayıs’ta Hope Alkazar’da Gerçekleşti
Programın lansmanı ve Türkiye’deki ilk büyük Dünya Menstrüel Hijyen Günü kutlaması 28 Mayıs günü Hope Alkazar’da gerçekleşti. Anadolu’nun dört bir yanından bu buluşmaya katılan genç elçilerle düzenlenen etkinlik, Orkid, Mey Diageo, Bluechip ve Hope Alkazar sponsorluğunda, aynı zamanda Empower Vakfı ve Sabancı Vakfı’nın destekleriyle gerçekleşti.
Etkinlikte, regl odaklı yaratıcı çemberler ve somatik deneyimleme gibi interaktif çalışmaların yanında, menstrüel adalet çalışmalarına giriş konusunda bilgilendirme oturumu ve 28 Mayıs günü kutlamalarının destekçisi olan kurumlardan temsilcilerin de katıldığı anlamlı gençlik katılımı, menstrüel adalet, toplumsal cinsiyet eşitliği, kapsayıcılık ve çeşitlilik konularında tartışılacağı bir networking oturumu da yer aldı. Genç elçilerle destekçi kurumların bu buluşmasından güçlü mesajlar çıktı.
P&G Kadın Bakım Kategorisi Türkiye, Kafkaslar, Orta Asya Marka Direktörü Zeynep Çetin, “Kadınların toplumdaki varlığını güçlendirmek, onlara cesaret ve özgüven aşılamak P&G’nin kurum kimliğinde en öncelikli konular arasında yer alıyor. P&G’nin markaları arasında yer alan Orkid markamızla da hedefimiz, kadınların hayallerine ulaşmalarının önünde duran engelleri aşmaları için yanlarında olmak, onların hayallerini desteklemek. Bu amacımız doğrultusunda uzun yıllardır Sivil Toplum Kuruluşları ile bir arada hareket ediyor, kadınların ihtiyacı olan desteği sağlamak için projeler geliştiriyoruz. A Milli Kadın Voleybol Takımımız ile kurduğumuz 21 yıllık takım arkadaşlığımız ile genç kızlara cesaret vermeye çalışıyor, hayata geçirdiğimiz Oyuna Devam ve Sporla Güçlen gibi çalışmalarımızla onların spor ile olan bağlarını güçlendirmeye odaklanıyoruz. Altı yılı aşkın süredir devam eden Okula Devam projemizle ise 8 milyonu aşkın hijyenik ped desteğinde bulunarak regl yoksulluğuna meydan okuyoruz.” dedi.
Sabancı Vakfı Program Yöneticisi Merve Özayıtgu; 50 yıldır çalışmalarını sürdüren Sabancı Vakfı’nın anlamlı genç katılımına çok paydaşlı yaklaşımını, genç elçilere farklı kurumlar ve yaklaşımlardan gönüllülük deneyimlerinin katacağı vizyonu aktardı. Vakfın hayırseverlik çalışmaları kapsamında gençlerin kesintisiz eğitim ve barınma hakkına erişmesi için yapılmasına destek verdiği yurtlar ve verdiği bursların etkisinden bahseden Merve Özayıtgu, diğer yandan eğitim ve gençlik alanında çalışan sivil toplum kuruluşları için sürdürülen hibe programlarının öneminden bahsetti. Çevresindeki sorunlar karşısında çözümün parçası olmayı seçen, aktif vatandaşlık örneği sergileyen, somut ve sürdürülebilir değişim için yenilikçi çözümler üreten, hikayesiyle çevresine ilham veren kişi veya kurumları destekleyen, görünür kıran Fark Yaratanlar programını gençlik bağlamında kendi deneyimleriyle birlikte tanıttı. Vakfın, 2022 yılında başlattığı ve Türkiye’de önemli bir toplumsal sorun olan NEET (Not in Employment, Education or Training) genç kadınlar için sürdürdüğü Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesinde yapılan çalışmaları da aktardı.
Bluechip Events Kurucusu Elmas Özler, genç elçilere kendilerini önceliklemenin, kendi esenlik ve değerlerinin önemini vurgulayarak Bluechip’te insana, doğaya, hayvan haklarına, toplumsal cinsiyet eşitliğine, eğitim ve sanata değer veren bir kurum kültürünü nasıl inşa ettiklerini ve etkinliklerinde bu mesajları nasıl yaratıcı yöntemlerle, sivil toplumla dayanışarak aktardıklarını paylaştı. Genç elçiler ve etkinlik konuklarına Bluechip Events’in Konuşmamız Gerek Derneği için sanatçı Zeliha Sunal’a tasarlattığı, kırmızı giyen cesur kadın figürlerinin bulunduğu kişiye özel kartları armağan etti.
Etkinlik Kırmızı Gala ile Sona Erdi
Etkinlik, genç elçilerin destekçi ve sponsor kurumlarla ve Türkiye’de menstrüel adalet alanında çalışan paydaşlarla bir araya gelerek 28 Mayıs’ı kutladığı, bütün katılımcıların kırmızı kıyafet koduna uygun şekilde giyindiği, akşam yemeği, müzik, dans ve regl temalı interaktif oyunların oynandığı Kırmızı Gala ile sonlandı. Konuşmamız Gerek Derneği’nin desteğiyle genç elçiler, yaşadıkları şehirlere dönerek bir yıl boyunca menstrüel adalet alanında savunuculuk ve saha çalışmalarında aktif rol alacaklar.
Sevgili Arsız Ölüm Dirmit Oyunu ile Tiyatro Hemhal’den Konuşmamız Gerek’e Destek
Tiyatro Hemhal’in Nezaket Erden başrolüyle Sevgili Arsız Ölüm Dirmit oyunu 9 Haziran’da Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde sergilenecek. Oyun gelirinin bir bölümü, Konuşmamız Gerek Derneği ve Karaçay Koordinasyonu Derneği’ne deprem sahasında sürdürdükleri saha çalışmaları için bağışlanacak.
Konuşmamız Gerek Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin:
- Web sitesi: www.konusmamizgerek.org
- Facebook: https://www.facebook.com/weneedtotalkinitiative/
- Instagram: @konusmamizgerekdernegi
- Twitter: @konusmamizgrk
- Linkedin: @konusmamizgerek