
İstanbul, Mayıs 2025 – Konuşmamız Gerek Derneği, 28 Mayıs Dünya Menstrüel Hijyen Günü’nde Menstrüel Adalet Elçileri Programı’nın ikinci dönem lansmanını gerçekleştirdi. 2024 yılında başlatılan ve 2025-2026 döneminde yeni elçilerin katılımıyla devam eden program; Türkiye’nin 7 bölgesinden seçilen 21 genç savunucuya menstrüel adalet alanında araçlar, kaynaklar ve kapasite geliştirme desteği sunarak regl yoksulluğu ve tabusuna karşı yerel mücadeleyi güçlendirmeyi amaçlıyor.
2014’ten bu yana her yıl 28 Mayıs’ta kutlanan Dünya Menstrüel Hijyen Günü, regl döngüsünün ortalama 28 gün sürmesi ve regl süresinin yaklaşık 5 gün olması sebebiyle bu tarihte anılıyor. Amaç, menstrüel yoksulluk ve regl tabusuna karşı küresel ölçekte farkındalık yaratmak.
Konuşmamız Gerek, bu özel gün kapsamında Rayka Kumru, TabuKamu ve UNFPA Türkiye iş birliğiyle bilgilendirici sosyal medya içerikleri ve bir mini rehber metin hazırladı.
UN Women Genel Merkezi, Dernek Eş Kurucusu Dr. İlayda Eskitaşçıoğlu Karavelioğlu’nun menstrüel adalet aktivizmini konu alan bir röportaj ve içerik yayınladı.
WOW Dünya Kadınlar Festivali de Konuşmamız Gerek’in hikâyesine global hesabında yer verdi.
Savunuculukta Anlamlı Gençlik Katılımı: Menstrüel Adalet Elçileri Programı
Konuşmamız Gerek Derneği, menstrüel adalet mücadelesinde anlamlı gençlik katılımını öncelikleyerek Menstrüel Adalet Elçileri programını başlattı. Program, Türkiye’nin 7 bölgesinin her birinde seçilen 3’er genç olmak üzere toplam 21 gençten oluşan, her yıl yeni nesil elçilerin katıldığı, gençlerin menstrüel adalet alanında anlamlı katılımını ve yereldeki etkilerini geliştirmeyi amaçlayan bir dayanışma ve savunuculuk ağı oluşturmayı hedefliyor. Gençleri yerelde, kendi topluluklarında değişime yön vermeleri için güçlendirmeyi, kendi çalışmaları için araç, kaynak ve platformlar sağlamayı ve menstrüel adalet alanında yeni iş birliklerini teşvik etmeyi amaçlıyor.
Menstrüel Adalet Elçileri İkinci Dönem Lansmanı 28 Mayıs’ta Sabancı Vakfı Ev Sahipliğinde Gerçekleşti
Programın ikinci dönem lansmanı ve Dünya Menstrüel Hijyen Günü kutlaması 28 Mayıs günü Sabancı Vakfı’nın ev sahipliğinde gerçekleşti. Anadolu’nun dört bir yanından bu buluşmaya katılan genç elçilerle düzenlenen etkinlik, Bluechip Organizasyon, Empower Vakfı ve Sabancı Vakfı’nın destekleriyle gerçekleşti. Irie, menstrüel kaplarıyla ürün destekçisi oldu. Develi Kebap’ın elçileri sponsor olarak ağırladığı bir akşam yemeğinin ardından başlayan açılış programı, iki gün sürdü.
28 Mayıs günü boyunca yoğun ve ilham verici bir program gerçekleşti. Regl odaklı yaratıcı çemberlerin yanı sıra, menstrüel adalet çalışmalarına giriş niteliğinde bir bilgilendirme oturumu düzenlendi. Elçiler, yerel menstrüel adalet haritalarını çıkardıkları, durum değerlendirmeleri yaptıkları ve yol haritaları hazırladıkları beyin fırtınası oturumlarına katıldılar. İlk nesil Menstrüel Adalet Elçileri tarafından oluşturulan Gençlik Danışma Kurulu’nun Manifestosu, bir nesiller arası aktarım oturumunda okunarak tartışmaya açıldı. Gün sonunda ise, Konuşmamız Gerek Derneği’ne destek veren kurum temsilcilerinin ve paydaşlarının da katılımıyla; anlamlı gençlik katılımı, menstrüel adalet, toplumsal cinsiyet eşitliği, kapsayıcılık ve çeşitlilik temalarının ele alındığı bir kahve sohbeti ve networking oturumu gerçekleşti. Genç elçilerle paydaş kurumların bu buluşmasında, Bluechip Organizasyon kurucusu Elmas Özler, Suna’nın Kızları Programlar Koordinatörü Melda Akbaş, Kadıköy Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Merkezi’nden sosyolog uzman Duygu Kahraman ve ilk dönem Menstrüel Adalet Elçilerini temsilen Hatice İrem Yaman yer aldı. Panelistler, yeni nesil elçilerin sorularını yanıtladı ve onlarla sohbet etme imkanı buldu. Genç elçiler ve etkinlik konuklarına Bluechip Events’in Konuşmamız Gerek Derneği için tasarlattığı, cesaretin ve dirençliliğin simgesi gelinciklerin bulunduğu fularlardan armağan edildi.
Kutlamalar, Kırmızı Gala ile Son Buldu
Etkinlik, genç elçilerin destekçi ve sponsor kurumlarla ve Türkiye’de menstrüel adalet alanında çalışan paydaşlarla bir araya gelerek 28 Mayıs’ı kutladığı, bütün katılımcıların kırmızı kıyafet koduna uygun şekilde giyindiği, kokteyl, müzik, dans ve regl temalı interaktif oyunların oynandığı Kırmızı Gala ile sonlandı.
Konuşmamız Gerek Derneği’nin desteğiyle genç elçiler, yaşadıkları şehirlere dönerek bir yıl boyunca menstrüel adalet alanında savunuculuk ve saha çalışmalarında aktif rol alacaklar.
Dayanışmayla, konuşarak, 28 Mayıs Dünya Menstrüel Hijyen Günü kutlu olsun!
Daha Fazla Bilgi İçin:
Web sitesi: www.konusmamizgerek.org
Facebook: facebook.com/weneedtotalkinitiative
Instagram: @konusmamizgerekdernegi
Twitter: @konusmamizgrk
LinkedIn: @konusmamizgerek